Goed bericht kan kort zijn!

Gisterenavond, 2 juli 2014, hebben Provinciale Staten van Flevoland besloten dat er alleen een inpassingsplan komt voor de realisatie van een buitendijkse haven. Zie ook de laatste nieuwsbrief op http://www.flevoland.nl/wat-doen-we/grote-projecten/flevokust/downloads-1/Externe_nieuwsbrief_nummer_4_Flevokust_-_juli_2014_.pdf

Een dreigend inpassingsplan voor een opgelegde in potentie zware milieu belastende binnendijkse industriële ontwikkeling op Flevokust is voor nu afgewend. De Gemeente Lelystad is aan de bal om onder eigen verantwoordelijkheid een bestemmingsplan te gaan ontwikkelen.

Als betrokken Inwoners en direct belanghebbenden hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt om de belangen, zoals wij die zien, voor het voetlicht te brengen en te houden en die niet ten onder te laten gaan aan economische drijfveren waar naar onze mening niemand in Lelystad echt op zit te wachten . Maar we zijn er nog niet!

Het is nu aan de logistieke transportmarkt waar te gaan maken dat het economisch rendabel is een multimodaal logistiek concept rond de buitendijkse binnenhaven te doen realiseren. Gaat de Agro-business de toegezegde overslag omzet genereren en kan CTU als container terminal exploitant container “stromen” routeren via Lelystad? Vragen waar alleen de markt een antwoord op kan geven.

Aan de gemeente om naast het oplossen van de “binnendijkse” financieringsuitdagingen, voorlopig een tekort voor de eerste fase van ca. €5.000.000 volgens de media, echt werk te maken om te komen tot een maatschappelijk gedragen lijst van bedrijfsactiviteiten die op het binnen gelegen “natte” bedrijventerrein naast de haven moeten kunnen worden ontplooid. Alleen met zo’n maatschappelijk gedragen bedrijvenlijst zal het mogelijk zijn voorspoedige bestemmingsplan besluitvorming na te streven. Alleen dan kun je een Milieu Effect Rapportage opstellen waar alle betrokken van begrijpen hoe die in elkaar steekt en er per ongeluk geen (externe?) politiek gewenste verborgen “Trojaanse Paarden” in zitten.

Het wordt de komende weken weer wat stiller. Beleidsmedewerkers gaan broeden op ambtelijke teksten van besluiten waar we als betrokken Inwoners en direct belanghebbende zienswijzen op kunnen gaan indienen.

Zodra we weten wanneer er commentaar / zienswijzen op provinciale / gemeentelijke stukken kan worden ingediend zullen we dit melden via deze blog.

Tot dan en geniet van de zomer.

Plaats een reactie